o jeżu

o jeżu

Jeże są małymi ssakami, których waga wynosi około 1 kilograma. Zdarzają się jednak osobniki większe o wadze znacznie przekraczającej kilogram. Dziarsko przebiegają poszukując pokarmu lub realizując inne swoje sprawy. W obliczu bezpośredniego zagrożenia zwijają się w ciasną kulkę i udają kolczasty kamień. Zdarza im się również podskakiwać i atakować napastnika nastroszonymi kolcami.

Prowadzą nocny tryb życia. Spotkanie jeża w dzień jest z reguły sygnałem, że zwierzę wymaga pomocy. Zdarzają się jednak sytuacje, stanowiące wyjątek od tej zasady. Czasami w dzień jedzenia poszukują samice odchowujące młode, które większość czasu spędzają opiekując się młodymi. Również młode jeże, które nie opanowały w pełni sztuki polowania mogą opuszczać gniazda w trakcie dnia

 

 

Głowa i pyszczek są wydłużone. Na pyszczku znajdują się wibrysy. Wibrysy zwane są również włosami czuciowymi lub zatokowymi. Pełnią funkcję narządu dotyku. Ułatwiają jeżom poruszanie się w ciemności. Dodatkowo te silnie unerwione i niezwykle czułe włosy umożliwiają jeżom wyczuwanie nawet bardzo delikatnych ruchów powietrza.
Oczy mają kształt czarnych koralików. Pyszczek jest uzbrojony w 36 zębów.

 

 

Grzbiet i boki jeża pokryte są kolcami. Kolce są zmodyfikowany włosami, zbudowanymi z keratyny. Wnętrze kolca wypełnione jest gąbczastym rdzeniem, który składa się z dużych komórek pomiędzy którym znajdują się puste przestrzenie powietrzne. Na zewnątrz kolec osłonięty jest cienką pochewką rogową utworzoną ze zrogowaciałych, silnie spłaszczonych i wrzecionowatych komórek naskórka. Kolce mają około 20-30 mm długości i do 2 mm grubości. Są umieszczone bardzo głęboko w skórze, przez co przy upadku jeża działają jak amortyzatory. W literaturze możemy znaleźć różne informacje dotyczące liczby koców. Przyjmuje się, że młody jeż ma około 3500 kolców, dorosły 5000 – 7000. Liczba kolców, oprócz wieku zależna jest również od wielkości zwierzęcia. Kolce stanowią najważniejszą jeżową broń. W zależności od sytuacji jeże potrafią położyć kolce gładko na grzbiecie. Mogą też je nastroszyć, krzyżując pod różnymi kątami – kolczasta zbroja bardzo skutecznie chroni dostępu do ciała jeża.

 

Image
Image
marker

 

Młode jeżyki przychodzą na świat z kolcami. Kolce są pokryte warstwą skóry i w dotyku przypominają gumową szczotkę. W ciągu kilku godzin kolce twardnieją. Podczas następnych kilku dni zmieniają barwę na szarą. Kolce jeżątek są wyjątkowo ostre – kłują dużo dotkliwiej niż kolce dorosłych jeży. Kiedy jeżyk osiąga wiek 2 – 3 miesięcy wymienia młodzieńcze kolce na kolce „dorosłe”.
Dorosłe jeże również wymieniają kolce, jednak odbywa się to systematycznie w ciągu całego sezonu aktywności.

Jeże posiadają bardzo dobrze rozwinięte mięśnie skórne, które umożliwiają im zwinięcie się w kulkę. Najważniejszy jest mięsień płaszczowy, który jest niezwykle silny i wytrzymały. Brzuch jest pokryty sierścią o dość twardym włosie. Sierść na pyszczku i nogach jest bardzo krótka.

Pokrój ciała jeża i zachowania obronne jeża sugerują, że jest on powolnym i ociężałym stworzeniem. Nic bardziej mylnego. W stosunku do pokroju ciała nogi są zadziwiająco szczupłe i długie. Pozwalają jeżowi na pokonywanie wielu kilometrów w ciągu nocy. W literaturze możemy znaleźć bardzo różne informacje dotyczące powierzchni, jaką w czasie nocy penetruje jeż. Podczas badań przeprowadzonych w Hamburgu ustalono, że miejskie jeże przemieszczają się w nocy na zdecydowanie krótsze dystanse niż ich wiejscy koledzy (5 w stosunku do 50 hektarów).

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.primum.org.pl/wp-content/uploads/2018/02/Head2.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 500px;}